piątek, 23 sierpnia 2019

Jabłecznik z masą bez pieczenia

Jabłecznik z masą bez pieczenia.
Składniki: herbatniki (pepitki – około 2 paczki), jabłka (prażone ze słoika) 2 słoiki, 2 galaretki morelowe, śmietanka 30% 50 ml, serek mascarpone, galaretka cytrynowa, Na polewę: 2 czekolady gorzkie, 1/4 szkl. mleka, Wykonanie: Na wyłożona papierem do pieczenia formę układamy herbatniki. Jabłka prażone podgrzewamy i do gorących dodajemy suche galaretki ( dałam morelowe, ale mogą być inne). Gorącą masę jabłkową wylewamy na herbatniki. Układamy drugą warstwę ciastek. Ubijamy śmietankę, do ubitej dodajemy stopniowo serek, a potem rozpuszczoną (w 1/4 szklani gorącej wody) i wystudzoną galaretkę cytrynową. Gotową masę wykładamy na ciastka. Na masie znowu układamy warstwę herbatników. Dwie gorzkie czekolady (ja dałam gorzką i mleczną) rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, nie gotujemy. Gotową polewą polewamy ostatnią warstwę herbatników. Wystudzony placek wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego! Dziękuję Krysi za przepis.

3 komentarze:

  1. Pyszne są takie ciasta! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco , szybki, apetyczny i piekarnika nie trzeba włączać- ideał :)

    OdpowiedzUsuń