sobota, 20 lipca 2019

Mizeria na zimę

Mizeria na zimę
Składniki: 2 kg. ogórków, 1/2 kg. cebuli, 6 ząbków czosnku, pęczek koperku, Zalewa: 2,5 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 4 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, 8 ziaren ziela angielskiego, Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.Dodać pokrojoną w pół plasterki cebulę. Posolić (3 łyżki soli) i odstawić na 1 godzinę. Po godzinie odlać wodę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i posiekany koperek. Wymieszać. Zagotować zalewę:ocet, woda, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować 5 minut, zalewę odcedzić. Ogórki nakładać w słoiki i zalewać zalewą. Dokręcić wieczka, pasteryzować ok. 5-10 minut. Słoiki odwrócić, przykryć ściereczką do wystygnięcia. Mizeria to doskonały dodatek do drugiego dania w zimę. Wystarczy tylko dodać śmietanę lub jogurt, a jeśli ktoś woli - bez żadnych dodatków.

1 komentarz:

  1. Super takie ogóraski na zimę, ze śmietaną na pewno byłyby wspaniałe, bez również ;) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń